Cruquius - Amsterdam, Oostelijk havengebied 

Cruquius - Amsterdam, Oostelijk havengebied Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Amvest, de grootste eigenaar in het Cruquiusgebied, herontwikkelt het verouderde bedrijventerrein tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen.  

Binnenbocht

In de Binnenbocht realiseert TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep als bouwteampartner in opdracht van Amvest drie gebouwen: een licht, modern ‘terrassengebouw’, een karakteristieke loods en een stoer appartementengebouw van baksteen en houten elementen. 

Mombarg levert de volgende prefab betonelementen:
  • Balkons
  • Bordessen
  • Galerijen
  • Kolommen
  • Dakplaten
  • Wanden
  • Trappen


Het volume van De Bocht loopt trapsgewijs op van 7 tot 15 lagen en is daarmee straks één van de hoogteaccenten op het Cruquiuseiland. De woningen en bedrijfsruimtes omsluiten een drielaagse inpandige parkeergarage met daarbovenop een binnenhof. De witte gemetselde gevels met brede panoramaramen sluiten aan bij de nieuwe kadebebouwing aan de zuidzijde van de Entrepothaven. Richting de Remepa-loods en de lage bebouwing daarnaast trapt het volume verder omlaag naar 3 verdiepingen. 
De karakteristieke loods uit 1959 is als ‘behoudenswaardig’ aangeduid. Gezien de grondvervuiling is behoud niet mogelijk. De loods zal daarom gereconstrueerd worden en krijgt met acht loftwoningen een nieuwe invulling. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn de industriële sfeer van het interieur met de zichtbare stalen constructie.
Naast de loods ontstaat het appartementengebouw 2Peer waarin jonge bewoners een woning gaan delen. De begane grond is opgetild boven een half-verdiepte parkeergarage. Het gebouw is onderdeel van het nieuwe groene hart van het Cruquiusgebied en staat met zijn afgeronde hoeken straks informeel in het groen. Het ontwerp is van LEVS Architecten

Foto's

‹ Terug

Inschrijven nieuwsbrief

E-mailadres:

Nieuwsbrief voor:

Inschrijven