Van leverancier naar co-maker 

Van leverancier naar co-maker
Mombarg Beton is een toonaangevend betonspecialist met meer dan 30 jaar ervaring met prefab beton. Om nog slimmer en beter samen te werken en meer toegevoegde waarde te kunnen bieden aan aannemers en opdrachtgevers, is het bedrijf overgestapt naar de Autodesk Building Design Suite. Met als ‘fundering’ Revit Structure in combinatie met TheModus bleek dit een optimale BIM-oplossing.


Als prefab betonspecialist levert Mombarg Beton haar producten zoals prefab kelders, balkons, trappen, galerijen en wanden aan een breed scala aan klanten. “Wij leveren aan de grote, maar ook kleine aannemers, particulieren, bouwmaterialenhandel en rechtstreeks aan de industrie”, aldus Directeur Bob van Goethem. “In veel gevallen zijn wij bij de initiatiefase betrokken om samen met de klant uitgangspunten, het ontwerp en de engineering te bepalen. Daarnaast verzorgen wij de bestekken, fabriceren wij de prefab elementen en kunnen we ook de montage verzorgen.”

Wat nou economische recessie?
Als bedrijf is Mombarg altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe mogelijkheden en wordt er daadwerkelijk geluisterd naar de klanten en leveranciers. Mede hierdoor doen zij zaken met 80% van de top 50 aannemers in de Nederlands bouwwereld en blijft het bedrijf ook in deze economisch mindere tijden groeien. “Economische crisis? De crisis van de bouw helpt ons juist in het zadel!”, aldus Bob. “De behoefte naar prefab betonelementen blijft alsmaar groeien, omdat deze steeds meer worden gebruikt in nieuwe bouwmethodieken, niet slechtweer gevoelig zijn en snel en relatief eenvoudig monteerbaar zijn op de bouwplaats.”

Blijven innoveren en investeren
Hoewel Mombarg dankzij deze ontwikkelingen stevig groeit, blijft het bedrijf innoveren. Bob: “Medio 2012 hebben we daarom besloten om te investeren in nieuwe BIM-software om van 2D tekenen over te stappen naar 3D modelleren met Autodesk Revit.” Frank van der Drift, Hoofd Bedrijfsbureau: “Voor de keuze van leverancier kwamen we al snel uit bij Cadac Group. Zij hebben echt kennis van bouwen en dat bewezen de Cadac specialisten al tijdens het eerste gesprek.”

Snelle en foutloze aansturing van uitvoering
Als toevoeging op Revit ontwikkelde Cadac Group de BIM Best Practice, TheModus. Met deze cloudoplossing zijn bouwbedrijven nog beter in staat om Revit modellen te creëren, te beheren en te delen. Bob: “Wij maken binnen TheModus veelvuldig gebruik van de View Generator om repetitieve en arbeidsintensieve processen te automatiseren. Dankzij de eenduidige tekeningen, gevuld met aanzicht, detailuitslagen en uittrekstaten kunnen wij vele uren werk terugbrengen tot enkele minuten en foutmarges drastisch verlagen.”

Eerder aan tafel bij de opdrachtgever
Overstappen naar nieuwe BIM software zorgt voor een verandering in de werkmethodiek, het ontwerpproces en samenwerking met klanten en opdrachtgevers. “Deze ommezwaai heeft Mombarg veranderd van leverancier naar co-maker”, aldus Van Goethem. “Wij zitten nu eerder aan tafel bij aannemers en opdrachtgevers en nemen nu direct vanaf de start deel aan bouwvergaderingen.” Frank van der Drift: ”Door eerder in het bouwtraject betrokken te worden, kan goed worden nagedacht over het proces of de oplossing voor een bouwproject. Dit levert aannemers en opdrachtgevers weer een kostenbesparing op in werkvoorbereiding, bouwtijd en minder bouwfouten waardoor er beter en goedkoper gebouwd kan worden. Sinds de introductie van Revit en TheModus is onze toegevoegde waarde voor aannemers dus enorm gestegen!”

Verfijning van het productieproces
Naast het leveren van software ondersteunt Cadac Group Mombarg ook bij de implementatie en training van CAD tekenaars. Momenteel zijn de Cadac consultants ook het automatiseringsproces aan het verfijnen en bedrijfsprocessen in de fabriek aan het optimaliseren. Bob: “Daarnaast hebben wij in 2013 de ambities om echt Lean te gaan produceren. Natuurlijk is beton al C2C, maar het kan altijd beter.”

Bron: Cadac Group >

Foto's

‹ Terug

Inschrijven nieuwsbrief

E-mailadres:

Nieuwsbrief voor:

Inschrijven